Thursday, June 26, 2014

Bermakna

Assalamualaikum, bende aku nak citer kat sini bukanlah benda baru, tapi cerita lama yang tetiba rasa nak cerita sebab benda ni berulang hahaha.. satu hari ni, aku duk sibuk nak buat baju raya sendiri..padehal jahit mesin lurus pon aku fail hahah sentap, bukan ape tangan bukan hok minat jahit. alasan.. tapi memang betol aku lagi better, melukis, mewarna, mengecat, mendesign.. Jadi satu hari ni, aku ckp r kat mak aku yang aku teringin nak wat baju gini..gini..gini.. pahtu mak aku suh aku blaja menjahit, aku ni dah la xminat nak blaja lagi le malas hahah.. aku ckp xnak, mak aku membebel, alah bebel sikit2 je.. pahtu mak tanya, "dah tu, ko minat apa?" aku jawab la lukis2.. mak kata, "alah aku ni melukis pon pandai jahit pon pandai.. aku ni dulu spm seni dapat pangkat ... (rahsia lah) aku cam wah! aku tanye pangkat tu tinggi ke rendah sebab aku xfhm sgt org dedulu nye sistem.. ok mak pon jwablah, smbil tanye aku nye bpe? aku ckp la aku dpt A1.. kire cam akunye hebat skit la, jd aku jwb pon malu2.. phtu mak aku gelak..phtu dy tanye result spm aku, aku jwb.. aku tnye dlm nada sedih, knp baru sekarang nak tanye result spm dot, mak..umo dot dh 22 dh..mak diam..and dy tanye kenapa x sambung bidang seni dulu?..

  Dulu.. aku punye la nak sambung bidang seni, mak punye menghalang sebab mak pikir bidang seni tu xde masa depan..ok fine tu citer lepas spm dulu.. aku menangis waktu makan..nasi aku yang ada sambal tu terus jadi asam pedas berkuah masin, air mata aku, aku tadah dalam pinggan tu.. yg back up aku waktu tu abg sulung aku ngn isteri die.. dy suh mak bg aku plihan sendiri tapi xjalan gak.. mak suh aku amik bidang agama.. puas gak aku nangis siang mlm. tp dh aku ni ank yg baik, aku ikot ckp mak.. sepanjang kt kolej aku mmg xfikir pon nk rebell, aku siap jd top student dlm kos aku.. ye lah kite dah ada basic agama sikit2 ni alhamdulillah la. Cume, aku xpuas hati yg kisah tadi tu la, knp baru skrg mak bg aku amek seni.. aku letih.. aku tanya diri aku sendiri, jadi mak paksa2 aku masuk kias tu sebab mak xtahu pon result spm aku canne, yang aku tahu la, aku xde citer kt mak pon psl spm aku hahaha..yg aku citer waktu exam add math aku xdtg dewan, aku gi men beskal round2 taman ngan kengkawan aku yg xnk amik add math gak.. huhuu.. mak aku ni minat giler math,dan dye pandai math dpt sijil universiti luar negara tu, bile dy dpt tahu anak bongsu dy yang nakal ni Tidak Hadir exam add math, dy jadi marah la kot.. baru aku tahu, selama ni mmg mak xtahu result spm aku aduhai, sedih kan..sekarg aku dh diploma..3thun berlalu.. xde semngt dh nk amek degree..nak kawen..

   Kekadang lawak kalau citer pasal mak aku nih.. dulu siap offer aku lptop spy aku xpg bidang yang aku minat. hahahahaha.. gelak sambil nangis, semanyer aku letih, letih dengan surrounding aku yg xmendorong.. aku ada bakat, tapi bakat aku xberkembang..aku letih. aargh knp baru sekarang mak tanye peluang tu. entah la..kalau nak citer lagi panjang pulak..penat nak tulis. sekarang ngah bisness cincau.. amek bisness study lah pulak erghh!!

                                                                                                                                nukilan luka
                                                                                                                           Namorudottydongsaeng

No comments:

Post a Comment