Wednesday, July 9, 2014

Meja makan dan kesedaran

   Alhamdulillah, hari ni nak masuk Ramadhan yang ke -11 dan fasa kedua Ramadhan. Tepuk dada tanya iman kita apa yang kita dah lakukan untuk perubahan dalam diri kita?. aku pon sebenarnya xdapat buat perubahan apa-apa masih mencuba. jadi kat dalam blog ni pon xnak la cakap banyak-banyak sebab aku nak tulis banyak-banyak hahaha..

    Sebenarnya, hari ini aku belajar sesuatu dalam rumah aku. lama aku perhatikan family aku ni.. sesetengah orang la. dan aku dah perhatikan selama 10 hari sepanjang Ramadhan ni. Aku pon xpasti, kenapa mesti ramai-ramai nak pergi bazar lepastu masing-masing ambil makanan kesukaan diorang, pahtu bawak balik rumah sebanyak-banyaknya. aku ni xboleh nak keluar mana-mana, sebab aku kerja cincau sampai buka..malam.. citer pasal makanan tadi, lepas itu, kalau beli kuih tu nak macam-macam jenis. argh!! aku stress tengok meja tu penuh makanan yang korang anggap perut korang besar tong boleh habiskan?. aku ni banyak jugak makannya, tapi kalau puasa ni aku cuba untuk buka dengan yang berpada-pada.. insyaAllah aku pon penah cube tahun lepas, ok je?

    Dan aku suggest la kat diorang, beli tu gilir-gilir la.. hari ni orang lain beli..esok orang lain beli xdelah nak membazir sangat makanannya. sampai waktu sahur pon still terhidang lagi makanan buka, ada ke patot?. bila aku suggest camtu, ada someone ni, marah aku, eh kenapa? biarlah diorang nak makan makanan ikut citarasa masing-masing. biarkan!. alah dot, diorang tu nak kena makan sampai muak baru boleh berenti ikut citarasa diorang. aku diam je lah, hormat.. Cume aku fikir, sampai bila kita nak ikut citarasa, apa guna Ramadhan ini untuk kita, klu kita xmampu nak didik nafsu kita tu?.. apa guna Ramadhan untuk sedarkan kita kesusahan rakyat Palestin, macam mana kita nak rasa susah dengan penderitaan orang lain. takkan kita nak biarkan je makanan tu tersadai and then esok pagi buang dalam tong sampah?.. entah la, mood aku terus down bile diorang cakap pasal citarasa masing-masing dan jadikan alasan untuk korang beli kuih sebanyak-banyaknye. aku akui, aku makan juga, banyak juga tapi sebab aku xnak biar makanan tu kena buang.

   Kita post macam-macam dalam fb, kita share macam-macam dalam fb, tapi apa yang kita buat sebenarnya xmenggambarkan pon apa yang kita sampaikan. tolong lah, cube buat satu solution untuk tidak tamak, biarlah berpada-pada.. aku yang sedih bile tengok makanan-makanan tu kering atas meja. mana pergi kesedaran kita untuk sama-sama bantu saudara kita?. xyah tengok jauh-jauh dalam rumah kita sendiri pon kadang-kadang ada derma-derma untuk peluru israel, perangai-perangai kita pon menyumbang kepada kematian anak-anak Palestin. sedarlah Ramadahan kali ni, mampu tak bawa kita kepada kebaikan?..
Aku pon nak kena berubah, sikit-sikit dan istiqamah. insyaAllah Allah bantu..

                                                                                                                                  Nukilan Cinta
                                                                                                                      Namorudottydongsaeng

No comments:

Post a Comment